slova4

Параолимпијски комитет Србије доделио признања најбољим параолимпијцима у 2018. години

FSA 2390

 

 

На свечаности коју Параолимпијски комитет Србије традиционално организује сваке године, додељена су признања за најуспешније спортисте параолимпијце у 2018. години.

 

Годину за нама обележили су велики успеси наших параолимпијаца. Само на европским и светским првенствима српски параолимпијци су у 2018. години освојили 22 медаље. Параатлетска репрезентација је на Европском првенству у Берлину поставила нови рекорд освајањем 13 медаља, што је најуспешнији наступ једне српске репрезентације на европским првенствима, а Београд је по први пут био домаћин једног европског првенства –Европског првенства у парастрељаштву, које је Међународни параолимпијски комитет оценио као једно од најбоље организованих икада. Наши параолимпијци су и на овом Европском првенству остварили изузетне резултате – истакао је Зоран Мићовић, председник Параолимпијског комитета Србије.

Проглашени су најуспешнији појединци, екипа и тренер у 2018. години:

Најуспешнија параолимпијка у 2018. години је стонотенисерка Борислава Перић – Ранковић. И у 2018. години је наставила низ освајања златних медаља на светским првенствима. Од 2013. године се није десило да није освојила најмање једну златну медаљу годишњена параолимпијским играма, светском или европском првенству. Тренутно је прва на светској ранг листи, актуелна европска, светска и параолимпијска шампионка, одликована и од стране председника Републике Србије.

Најуспешнији спортиста у мушкој конкуренцији је стрелац Драган Ристић. Освојио је две златне медаље на Светском првенству у Кореји у парастрељаштву, златну медаљу у појединачној конкуренцији у дисциплини Р5 уз постављање светског рекорда и још једну златну у екипној конкуренцији у Р5. На Европском првенству у парастрељаштву у Београду је освојио три медаље: злато у појединачној конкуренцији у дисциплини Р5 и две медаље у екипној конкуренцији – златну у дисциплини Р5 и бронзану у дисциплини Р4. Захваљујући оствареним резултатима је освојио директну квоту за наступ на Параолимпијским играма у Токију 2020. године.

Најуспешнији тренер у 2018. години је Ненад Пајић, селектор и главни тренер пара стрељачке репрезентације Србије. Спортисти које Ненад тренира су у 2018. години освојили две златне медаље на Светском првенству у Кореји – Драган Ристић појединачно и екипа Србије, сви у дисциплини Р5. Освојене су још три медаље на Европском првенству у Београду – две златне медаље: Драган Ристић у Р5 појединачно и екипа Србије, такође у Р5, док је екипа Србије освојила бронзу у Р4.

Параолимпијска стрељачка репрезентација је на два најзначајнија такмичења у 2018.години, Светском првенству у Кореји и Европском првенству у Београду, освојила укупно шест медаља (2 злата на Светском и 4 медаље на Европском – две златне, сребрна и бронзана), постигнут је 1 нови светски рекорд и 2 стрелца су обезбедила директне квоте за наступ на Играма у Токију 2020. године.

Најуспешнији тим у 2018. години је екипа репрезентације Србије у гађању ваздушном пушком у дисциплини Р5, лежећи став, класа СХ2 у саставу: Драган Ристић, Дејан Јокић и Здравко Савановић. На које год такмичење да оду, они нижу успехе и обавезно донесу медаље. На Светском првенству у Кореји и на Европском првенству у Београду освојили су по једну златну медаљу.

 

Постхумна признања

Параолимпијски комитет Србије се у 2018. години суочио и са тешким губицима. Са нама више нису атлетичар Милош Митић, вишеструки освајач медаља на параолимпијским играма, светским и европским првенствима, стрелац Синиша Видић, европски рекордер у гађању пушком и стонотенисер Лука Андрашић, освајач медаља на Параолимпијским играма младих. Сва тројица су били изузетни људи и врхунски спортисти од којих су се тек очекивали најбољи резултати. Управни одбор Параолимпијског комитета Србије породицама преминулих чланова уручио је посебна признања.

Компаније, установе и појединци

Признања су додељена и компанијама, установама и појединцима који су током 2018. године највише подржали параолимпијски покрет у Србији. То су компанија Веропулос д.о.о, Основна школа „Бановић Страхиња“ и компанија ДИС д.о.о, док су признања за помоћ и подршку у организацији Европског првенства у парастрељаштву у Београду додељена Горану Весићу, заменику градоначелника Београда, Јавном комуналном предузећу Градско саобраћајно предузеће „Београд“ и Живораду Васићу, директору хотела Crowne Plaza Београд и регионалном директору InterContinental Hotels Group.

ПРИЈАТЕЉИ ПОКС

mos

sportski savez

ПОКС ИМУНИЗАЦИЈА

pdficon

ЛИСТА ЧЛАНОВА ПОКС

pdficon

КАЛЕНДАР АТЛЕТСКИХ ТАКМИЧЕЊА

pdficon

ПОИ РИО 2016

poi rio 2016

РИО ГАЛЕРИЈА